Nuorena yrityksenä JaloIT kohtasi haasteita tavoitellessaan kasvua ja ammattimaisempaa toimintaa. Toimitusjohtaja Ville Soikkola huomasi, että tavoitteiden saavuttaminen vaatisi kehitystoimenpiteitä usealla osa-alueella, jotta liiketoiminnan rakenteet tukisivat käynnissä olevaa kasvua ja tulevia kasvutavoitteita. ”Tunnistettiin, että jos mikään ei muutu, niin me emme pysty kyllä tästä kasvamaan”, kertoo Ville Soikkola.
Kasvun johtaminen -koulutusohjelma tuntui tarjoavan ratkaisuja yrityksen haasteisiin. Ville näki ohjelmaan osallistumisen kustannustehokkaana ratkaisuna, joka istui yrityksen tarpeisiin sekä tuli juuri oikeaan aikaan.
Brändiuudistuksen ensiaskeleet
JaloIT:ssä oli jo pidemmän aikaa kypsynyt tarve brändiuudistukselle. Yritys kaipasi brändinsä kanssa linjassa olevia toimintatapoja, yrityksen omaa tapaa toimia, joka ohjaisi ja palvelisi yrityksen toimintaa. Sisäisiä kehityskohteita tunnistettiin erityisesti henkilöstöjohtamisen ja asiakaspalvelun osalta. Monet yrityksen kehityskohteista olivat osa-alueita, joista Villellä ei ollut karttunut vielä vahvaa kokemuspohjaa. Toimitusjohtaja lähti hakemaan koulutusohjelmasta ideoita ja osaamista tekemiseen.
Jo heti ensimmäisissä ryhmäkeskusteluissa Ville teki arvokkaita havaintoja, jotka johtivat oivalluksiin yrityksen viestin kehittämisestä. Pienryhmäkeskustelun tehtävänä oli tiiviisti kertoa oman yrityksen arvolupaus ja toiminta, jonka aikana Ville huomasi, että yrityksen viesti oli vielä epäselvä ja kaipasi selkeytystä. Arvokkaat havainnot johtivat suunniteltua laajempaan brändiuudistukseen. Toimitusjohtaja reflektoi, että havainnot olivat kuitenkin erittäin tärkeitä ja toimivat ohjaavina linjoina yrityksen kehitykselle.
”Siinä jotenkin konkreettisesti tajusi sen, että tämä meidän viesti on turhan sotkuinen ja mä joudun selittämään ja avaamaan, että mitä tämä tarkoittaa. Siinä huomasi sitten, että se ei ole vielä tarpeeksi hyvä ja joudutaan tekemään lisää töitä sen eteen.”
Aikaa ja tilaa brändin kehittämiseen
Koulutusohjelma tarjosi Villelle tilaa pohtia yrityksen kehittämistä. ”Ennen kaikkea koulutusohjelma on antanut ajan ja paikan ajatella ja suunnitella yrityksen tekemisiä, sekä peilata, että missä mennään,” kertoo Ville. Kasvun johtaminen -koulutusohjelma ohjaa ajattelemaan yritystoiminnan kannalta tarvittavia asioita ja kannustaa osallistujia ottamaan ajan niiden työstämiselle. Johtajan arki ei jousta itsestään, joten koulutukseen osallistujien on tärkeää tehdä kalenteriin itse tilaa asioiden työstämiselle. Koulutusohjelmaan käytetty aika ja kehitystoimenpiteille raivattu tila kuitenkin palkitsee pidemmän päälle. ”Jos en olisi ollut koulutusohjelmassa mukana, niin sitten niitä asioita ei olisi varmaan tullut tehtyä”, tiivistää Ville.
Osa koulutuksen aikana esiintyneistä kehityskohteista oli Villelle jo tuttuja. Esimerkiksi verkkosivuistaan Ville oli kuullut jo aikaisemmin, mutta ohjelman aikana käytyjen keskustelujen myötä hän teki uusia oivalluksia aiheeseen.
”Palautteen on kuullut aikaisemminkin, mutta kun sen oivaltaa itse siinä tilanteessa niin se iskostuu, että tätä ne muutkin on tarkoittaneet.”
Vertaiskeskustelut ja -oppiminen olivat erityisen hyödyllisiä erityisesti niissä aiheissa, jotka eivät olleet Villen omia vahvuuksia. Tämä kokemus auttoi merkittävästi myös brändiuudistuksen suunnittelussa ja toteutuksessa.
Vertaistuen merkitys johtajuuden kehittämisessä
Kasvun johtaminen -koulutusohjelma on kerännyt kiitosta yrittäjäystävällisestä lähestymismallista. Ohjelman joustava toteutus ottaa huomioon yrittäjien ja johtajien kiireisen arjen, ja osallistujat voivatkin kalenteroida tekemisiään sopimaan omaan työtilanteeseensa.
Koulutusohjelma antaa runkoa yrityksen kehitystoimenpiteiden edistämiselle. JaloIT:n tapauksessa ohjelma auttoi valitsemaan keskeisimmät kehitystoimenpiteet ja irrottamaan aikaa niiden työstämiselle. ”Koulutuksesta tulee se formaatti, että tässä järjestyksessä nämä asiat on hyvä käsitellä ja ne tulee kalenteroitua. Ne on niitä juttuja, mitä muutenkin pitäisi tehdä ja ohjelmassa saa sen ajan ja paikan kiinnittää ajatukset juuri siihen.”
Ville antaa koulutukseen osallistuville vinkiksi hyödyntämään vertaistukea sekä vuorovaikutusta kouluttajien, mentorin ja muiden osallistujien kanssa. Hän korostaa, että itsensä kehittäminen johtajana on yksi kustannustehokkaimmista tavoista kehittää yritystä, mutta yksin sitä ei voi tehdä. Erityisesti silloin, kun kehitystyön aloittaminen tuntuu vaikealta, voi pallon heittää kouluttajille. Esimerkiksi henkilöstön hyvinvointiin keskittyvässä päivässä Ville sai konkreettisia ideoita siitä, miten työntekijöiden tyytyväisyyden parantamista lähtisi lähestymään. Johtajien ei siis tarvitse jäädä yksin pohtimaan yrityksen kehittämistä, vaan he voivat sparrata ajatuksiaan kouluttajien ja muiden osallistujien kanssa. Se jos jokin on arvokasta.
Teknisten alojen johtamiskoulutus on alkanut!
Käynnistämme uutta johtamiskoulutusta ensi vuoden puolella. Tarjoamme myös muita koulutusohjelmia yritysten avainhenkilöille. Käy katsomassa koulutustarjonta sivuiltamme: