Otsikon lausahdusta käytetään usein sarkastisesti, kun tarkoitetaan jotakin ärsyttävää rutiinia tai oikeasti vastenmielistä hommaa, joka on vaan hoidettava pois alta. Siksipä onkin ihanaa, kun kohdalle sattuu projekti, joka on oikeasti merkityksellinen. Minun työssäni Pro Growthilla tällainen on rekrykoulutus.
Mikä ihmeen rekrykoulutus?
Rekrykoulutuksessa me koulutuksen toteuttajana valitsemme mukaan hakeneista työttömistä työnhakijoista mielestämme potentiaalisimmat ja järjestämme heille haastattelun mielestämme sopivimman työntekijää etsivän yrityksen kanssa – toimimme siis ikään kuin matchmakereinä. Mukaan päätyvillä opiskelijoilla on siis valmiiksi katsottuna harjoitteluyritys, josta toivottavasti tulee työnantaja, ja yrityksille työharjoittelija, josta toivottavasti tulee työntekijä. Koulutus kestää kaiken kaikkiaan 3,5 kuukautta, josta yksi kuukausi käytetään myynti- ja markkinointiosaamisen kehittämiseen koulutuksessa ja loput taitojen hiomiseen yrityksessä. Koulutuksen toteutetaan yhdessä paikallisen ELY-keskuksen ja TE-palveluiden kanssa. ELY valitsee mätsäysvaiheeseen pääsevät yritykset ja TE-palvelut opiskelijat.
Olen nimennyt rekrykoulutuksen mätsäysvaiheen kollegani mukaan Timon Tinderiksi, sillä se muistuttaa hämmentävästi pikadeittailua. Haastattelut järjestetään tiukalla aikataululla, tilanteet muuttuvat nopeasti, ihmisiä tulee ja menee, joku osoittautuukin ihan erilaiseksi kuin miltä CV näytti ja joku firma etsiikin vähän erilaista tyyppiä kuin mitä alun perin luulimme. Ihan kriittinen rooli on tietysti itse matchmakerillä, joka lukee CV:itä suurennuslasin kanssa ja haastattelee hakijoita, mutta jonka on pakko myös luottaa intuitioon.
Vertaisoppimisen ja kannustamisen kulttuuri kukoistaa
Kun valinnat on tehty ja rekrykoulutus alkaa, tunnelma on usein vähän jännittynyt mutta innostunut. Osa mukana olijoista on ollut työttömänä jo jonkin aikaa, ja palo töihin on kova. Joukko koostuu aina todella kovan luokan ammattilaisista, joilla on takanaan vuosikymmeniä erilaisissa vastuullisissa tehtävissä. Saman tyyppisen elämäntilanteen ja tiiviin yhdessä opiskelun ansiosta ihmiset tutustuvat nopeasti toisiinsa ja tunnelma vapautuu.
Minun työni parhaita puolia on saada seurata sitä, miten rekrykoulutuksessa mukana oleva porukka alkaa hitsautua yhteen, jakaa osaamistaan sekä kannustaa ja tsempata toisiaan. Jokainen tuo ryhmään jotakin persoonastaan ja taustastaan, ja joskus tuntuu, että me voimme vain nojata taaksepäin ja katsoa, kun porukka opettaa toinen toistaan.
Merkitys syntyy kohtaamisesta
Työssäoppimiseen rekrykoulutuksen opiskelijat lähtevät yleensä erinomaisella fiiliksellä. Halu päästä näyttämään osaamista on kova ja muiden opiskelijoiden tuki kannattelee. Uskon, että koulutuksen aikana osallistujat kokevat tulevansa aidosti kohdatuksi ja arvostetuksi, ja se on monelle voimaannuttava kokemus. Väitän, että jos työssäoppimisvaiheessa sama jatkuu, mahdollisuudet työn jatkumiselle ovat suuremmat.
Aina kaikki ei kuitenkaan mene kuin Strömsössä ja pettymyksiäkin tulee matkan varrella. Loppujen lopuksi ne tuntuvat kuitenkin pieniltä siihen verrattuna, että saamme tämän projektin ansiosta ihmisiä töihin. Osa töihin päätyvistä on ollut työttömänä pitkään, ja jotkut ovat kerta toisensa jälkeen jääneet hakuprosesseissa rannalle, koska ovat esimerkiksi ”liian vanhoja”. Omaa hyvää fiilistä parantaa se, että kun tässä projektissa onnistuu, tulee samalla toteuttaneeksi yrityksemme missiota: Autamme kasvuhaluisia yrityksiä menestymään, luomaan uutta liiketoimintaa ja uusia työpaikkoja Suomeen. Ihan kaikkein parasta on kuitenkin se, että tietää tekevänsä työtä, jolla on tarkoitus.
Haluatko lukea tarkemmin, miten opiskelijat arvioivat rekrykoulutusta? Lue täältä lisää!
Jutun on kirjoittanut Pro Growthin markkinointi- ja viestintäpäällikkö Anna Tuomikoski, joka on toiminut rekrykoulutuksen projektipäällikkönä 2,5 vuotta. Vastuukouluttajana Pro Growthin rekrykoulutuksissa toimii senior consultant Timo Aittoniemi.